Debate ΣΥΡΙΖΑ: Οι κόντρες μεταξύ των υποψηφίων, τα “καρφιά” κατά Κασσελάκη και οι ανεμογεννήτριες που δεν παράγουν ρεύμα

Image
Πολιτική Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 08:00
 
Με αντιπαραθέσεις, επιθέσεις και βέλη εναντίον όλων ολοκληρώθηκε το debate, ανάμεσα στους 4 υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τετάρτης. Η τηλεμαχία που έδωσαν οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι, Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης, τα είχε όλα. Η κουβέντα έκρυβε «ατάκες φωτιά» όχι μόνο για το πού «πονάει» ο κάθε υποψήφιος, αλλά και «συντονισμένες» επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και φυσικά ο καθένας κατέθεσε τη δική του εξήγηση για το πώς επήλθε η «ρήξη» με Κασσελάκη.
 
Αναμφίβολα, οι δύο παρουσίες που ξεχώρισαν, ήταν αυτές των Παύλου Πολάκη και Σωκράτη Φάμελλου με τον κάθε ένα να «κλέβει» την παράσταση με το στυλ, αλλά και τα «καρφιά» εκατέρωθεν. Όπως για παράδειγμα, η απάντηση Πολάκη στην ερώτηση Φάμελλου γύρω από τα λάθη του Κρητικού που στοίχισαν στον ΣΥΡΙΖΑ:
 
«Τα λάθη τα δικά μου είναι απείρως λιγότερα από αυτά που πετύχαμε με τη δική μου καθοριστική συνεισφορά, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση. Ήμουν αυτός που σήκωσε τεράστιο μέρος της αντιπολίτευσης στο επιτελικό παρακτράτος της ΝΔ που αποκάλυψε όλα όσα έκανε με τους Πάτσηδες, με το Σκόιλ Ελικικού».
 
«Αισχρή προπαγάνδα για το Μάτι»
 
Ο κ. Πολάκης όμως, ξέσπασε τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Την πρώτη όταν ρωτήθηκε για την Κλιματική Κρίση και ενώ υπήρξε συνδυασμός των αναφορών Κασσελάκη για τους νεκρούς στο Μάτι, με τον κρητικό βουλευτή να ξεσπά και να απαντά: «Γιατί να κρύψουμε νεκρούς; Αυτό είναι αισχρή προπαγάνδα. Πείτε μου, τρία χρόνια το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης τι κατάφερε; Έφερε τίποτα καινούργιο;».
 
«Ποτέ μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ»
 
Αλλά και στο σημείο που ρωτήθηκε ο κ. Πολάκης για το εάν υπήρξαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ: «Προφανώς δεν υπήρχαν ποτέ μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο πόθεν έσχες Κασσελάκη. Αυτές είναι εταιρείες που έπρεπε να δηλώσει και δεν το έκανε. Σε 15 εταιρείες ήταν CEO και δεν τις δήλωσε γιατί ήταν στα νησιά Μάρσαλ. Αν το ξέραμε αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς πιστέψαμε έναν άνθρωπο που ήρθε και είπε ότι η οικογένειά μου είναι θύμα του παραδικαστικού. Όσο για τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πολάκης, είπε: «Ο Κασσελάκης έχει πάρει την κατηφόρα και χρησιμοποιεί ρητορική από το 2ο υπόγειο της ομάδας Αλήθειας».
 
Στα οικονομικά ζητήματα, ο κ. Πολάκης εξήγησε πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και γιατί ανέβασε πολύ τις ασφαλιστικές εισφορές στο ανώτερο 20% των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων στο 80% τα μείωσε. Πρέπει να αναστρέψουμε την υποτίμηση της εργασίας που έφεραν τα μνημόνια. Τώρα, οι κανόνες των μνημονίων να αμφισβητηθούν. Πρέπει από φέτος να γυρίσει η 13η και 14η σύνταξη». Αναφορικά με «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε: «Έπρεπε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψει 30 δις και τα 7-8 δισεκατομμύρια να μπουν στην αγορά και να επιστραφούν στις κοινωνικές ομάδες που πλήρωσαν το μεγάλο τίμημα».
 
«Επιμένω στο γάμο των ομοφύλων και την τεκνοθεσία»
 
Παράλληλα, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του Παύλου Πολάκης στον Σωκράτη Φάμελλο, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ψήφισε υπέρ των ομόφυλων γάμων: «Επιμένω στον γάμο των ομοφύλων. Είχα απόλυτο δίκιο, δεν μπορώ να δεχθώ τεκνοθεσία ούτε σε ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια με μοναδική εξαίρεση αν είναι αδελφή ή θεία».
 
Η ολομέτωπη επίθεση Φάμελλου στην κυβέρνηση
 
Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος εστίασε μεγάλο μέρος των θέσεων του στις επιθέσεις που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και κυρίως γύρω από τα οικονομικά, την ακρίβεια και την εξωτερική πολιτική.
 
«Η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά στοιχίζει 900 εκατ. Η μείωση οριζόντια, 2 δις. Η κυβέρνηση εισπράττει 2,5 δις. Εισπράττει περισσότερα, με περισσότερους έμμεσους φόρους και λιγότερους άμεσους. Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να υποστηρίζει τα ολιγοπώλια. Η κυβέρνηση λέει ψέματα για να καλύψει την ανικανότητά της στην αντιμετώπιση της ακρίβειας».
 
Για το στεγαστικό και το πώς επηρεάζει το δημογραφικό, ο κ. Φάμελλος, είπε: «Τα μέτρα της κυβέρνησης, έχουμε έκρηξη στις τιμές, αλλά όχι στους μισθούς. Αυτό προκαλεί πρόβλημα στο δημογραφικό και τα νέα ζευγάρια. Δεν μπορεί η πολιτεία να απουσιάζει. Για τους ευάλωτους πρέπει να ενισχύσουμε επιδοματικά».

«Η σύγκρουση Μητσοτάκη – Σαμαρά δείχνει τα λάθη τα λάθη της κυβέρνησης»
 
Ο Σωκράτης Φάμελλος στην ερώτηση για την Εξωτερική Πολιτική, ήταν κάθετος, τονίζοντας πως «πατριωτισμός σημαίνει να βάζεις ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές, ότι η σύγκρουση Μητσοτάκη – Σαμαρά αποδεικνύει το λάθος του στην εξωτερική πολιτική».
 
«Η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να υπηρετεί κομματικά συμφέροντα. Δεν θα ήθελα να υπάρχει μυστική ατζέντα και γι’ αυτό η κυβέρνηση μπορεί πολύ ξεκάθαρα να μιλήσει και να ενημερώσει. Διότι δυστυχώς δεν ξεκινήσαμε καλά με την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Θυμάστε και εσείς τις δηλώσεις και πιθανά κάποια περιστατικά κρυφής διπλωματίας που μαθαίναμε από την άλλη μεριά τι συζητιόταν και κάποιες λανθασμένες κατά την άποψή μου επιλογές περί προκεχωρημένου φυλακίου, περί δεδομένου συμμάχου που δεν βελτίωναν την δύναμη της εξωτερικής πολιτικής».
 
«Ο Κασσελάκης συρρίκνωσε τον ΣΥΡΙΖΑ»
 
Τέλος, στο κομμάτι που ξεχώρισε από τις τοποθετήσεις Φάμελλου, ξεχώρισε η επίθεση και τον Στέφανο Κασσελάκη: «Ανησυχήσαμε για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ επί Κασσελάκη. Συσσωρεύτηκαν σοβαρά προβλήματα που οδηγούσαν στην συρρίκνωση του κόμματος. Τον Φεβρουάριο και ειδικά τον Μάιο, έθεσα στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ την αντίθεσή μου σε πολιτικές. Ακόμα και στην Κεντρική Επιτροπή επεσήμανα πως δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του συνεδρίου. Πολλά λάθη που κορυφώθηκαν μετά τις ευρωεκλογές. Έβαλα εγώ ζήτημα και άλλοι σύντροφοι να υπάρχει πρόταση μομφής».
 
Φαραντούρης: «Γκολ από τα αποδυτήρια στην εξωτερική πολιτική»
 
Ο Νικόλας Φαραντούρης πρόσφερε τις πιο δυναμικές του απαντήσεις γύρω από την εξωτερική πολιτική, σημειώνοντας τα λάθη που έχει κάνει η κυβέρνηση στις σχέσεις της με τα γειτονικά κράτη: «Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το εθνικό της καθήκον, τέσσερα χρόνια τώρα και η ολιγωρία της κυβέρνησης έγκειται σε δύο βασικά πράγματα.
 
Πρώτον, δεν έχει καταστήσει τις διαφορές με τους γείτονές μας, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, πρώτα. Πρόσφατο παράδειγμα με τον Ράμα. Δεν έχει καταστήσει τα ζητήματα αυτά ευρωπαϊκά στην ουσία τους. Διολισθαίνουμε σε μια σχέση διμερή Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα -Τουρκία, Ελλάδα – Αλβανία. Αυτό ξέρετε τι είναι; Γκολ από τα αποδυτήρια στις διεθνείς σχέσεις και κυρίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Το δεύτερο λάθος είναι μια τραγική αναντιστοιχία μεταξύ δηλώσεων και πράξεων.
 
Όταν χαρακτηρίζεις το προηγούμενο διάστημα ότι η συμφωνία των των Πρεσπών είναι δυναμίτης στη σταθερότητα, στην περιοχή και στα Βαλκάνια, πως θα την υπερασπιστείς στη συνέχεια και θα ζητάς η Βόρεια Μακεδονία να αποκαλείται με τη συνταγματική της ονομασία, τη στιγμή που μέσα στο ίδιο σου το κόμμα έχει σαμποταριστεί;»
 
Γκλέτσος: «Ο μισθός του Έλληνα περνάει μόνο του Βούλγαρου»
 
Ο Απόστολος Γκλέτσος προσπάθησε να κάνει αισθητή την παρουσία του δίνοντας περισσότερη έμφαση με το όραμά του για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ: «Η Αριστερά υπάρχει για δύο λόγους. Δίχτυ ασφαλείας για τον αδύναμο. Να δίνει δύναμη και ελπίδες σε όσους έχουν όραμα και φιλοδοξίες. Η υποψηφιότητά μου έχει στόχο στο δυνάμωμα του κόμματος, όλων των ανθρώπων, των νέων. Το μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης να έρθει και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Το σύνθημά μου είναι Αλλαγή Πορείας προς τα Αριστερά».
 
Αναφερόμενος στην εσωκομματική διαμάχη με τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Γκλέτσος ανέφερε: «Δεν υπήρχε στο συνέδριο αδυναμία πρόσβασης για κανέναν. Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε, να φέρει ανθρώπους έξω από το συνέδριο για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Έφερε πολλούς. Το συνέδριο έγινε όπως έπρεπε να γίνει. Μπήκαν όλοι οι εκλεγμένοι σύνεδροι. Ο ίδιος ο έκπτωτος δεν μπήκε μέσα, δεν είχαμε καμία μομφή επί του προεδρείου».
 
Για τα οικονομικά ο κ. Γκλέτσος στάθηκε στο μαξιλαράκι Τσίπρα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Το 2019 ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με προίκα 37 δισ. από την κυβέρνηση του Τσίπρα και με την ευκαιρία, με ρυθμισμένο το εξωτερικό μας δάνειο και ότι δεν χρεοκοπήσαμε, 30 δισ. ευρώ».
 
Ενώ αναφερόμενος στην ακρίβεια, σημείωσε: «Θα σας δείξω κάτι το οποίο δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει και έχει να κάνει με το εξής: Το διάγραμμα της ΕΛΣΤΑΤ για την Ευρώπη των 27, δείχνει ότι την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και τον μισθό των Ελλήνων που μας φέρνει στην 26η θέση. Περνάμε μόνο τη Βουλγαρία, αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο».
 
Γκλέτσος: “Δεν παράγουν ρεύμα οι ανεμογεννήτριες γιατί δεν έχουν μπαταρίες”
 
«Έχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες και ξέρετε πόσο ρεύμα βγάζουν; Μηδέν. Διότι δεν έχουν βάλει ακόμη μπαταρίες», υποστήριξε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, στο debate σε τοποθέτησή του κατά την διάρκεια της ενότητας για την κλιματική κρίση.
 
«Δεν θα απαντήσω στο τι θα έκανα, αλλά στο τι έκανα. Να ξέρετε ότι η πυρκαγιά δεν σβήνεται τη στιγμή που έχουμε το φαινόμενο. Η πυρκαγιά σβήνεται 1-2 χειμώνες πριν. Όταν έχει τον κατάλληλο καιρό κάνεις εργασίες για να προστατέψεις το δάσος. Άρα, όταν το καλοκαίρι αφήσεις τα ξερά να υπάρχουν, σίγουρα θα καείς. Πας και τα καθαρίζεις και είσαι έτοιμος. Εάν δεν καεί το δάσος, έχεις το απόλυτο αντιπλημμυρικό που είναι το ίδιο ο δάσος».
 
Ενώ για τις ανεμογεννήτριες ανέφερε τα εξής: «Έχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες και ξέρετε πόσο ρεύμα βγάζουν; Μηδέν. Διότι δεν έχουν βάλει ακόμη μπαταρίες».
 
Ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να διορθώσει τον Απόστολο Γκλέτσο και του είπε πως δεν αποθηκεύουν, όχι ότι δεν έχουν μπαταρίες. Στο μίγμα ενέργειας «δεν αποθηκεύεται και δεν χρησιμοποιείται. Μπαίνουν από τα τζάμια (τα φωτοβολταϊκά), όχι από τις ανεμογεννήτριες».
 
Η απάντηση Γκλέτσου για το θέμα με τις ιερόδουλες
 
Ο Απόστολος Γκλέτσος στο debate των 4 υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτήθηκε σχετικά με την επίμαχη τοποθέτησή του για το θέμα με τις ιερόδουλες που είχε προκαλέσει αίσθηση. Ειδικότερα, ο κ. Γκλέτσος ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο, Χριστίνα Βίδου, αν επιμένει σε αυτή τη δήλωσή του.
 
Ερώτηση: «Θα διαβάσω μια δήλωσή σας από το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει αίσθηση: ‘Βεβαίως πρέπει οι οίκοι ανοχής να κάνουν εισαγωγή ιερόδουλων γυναικών από τις χώρες προέλευσής τους, ώστε να ικανοποιούν τις σεξουαλικές τους ανάγκες, γιατί η έλλειψή τους οδηγεί σε βίαιες συμπεριφορές. Τι πιο σωστό, τι πιο ανθρώπινο; Τι πιο αριστερό;’ Επιμένετε σε αυτή τη δήλωση;»
 
Απάντηση: «Όταν αυτό κατ’ αρχήν ετέθη, διότι εκεί που είμαι στην αντιπολίτευση, στη Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και υπάρχει ζήτημα διότι όταν φέρνεις τέτοιους ανθρώπους -μιλάω για τις συμφωνίες εργατών, οι οποίοι έρχονται νόμιμα μεταξύ κρατών- για να εργαστούν πρέπει, όταν φέρνεις νέους ανθρώπους να νοιάζεσαι και για τη σεξουαλικότητα τους. Αλλιώς υπάρχουν ζητήματα. Οπωσδήποτε πρέπει να το κάνεις αυτό. Είναι κάτι το οποίο θα το βρεις μπροστά σου. Το έχουμε δει και μακάρι να να λυθεί και να μην το ξαναδούμε. Πρέπει όμως όταν είσαι και εκεί και είσαι και και θέλεις να κυβερνήσεις, να τα σκέφτεσαι όλα».