Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απαίτησε την Παρασκευή μια ήρεμη – εποικοδομητική συζήτηση από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις της Γερμανίας σχετικά με τον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής πρόωρων εκλογών για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη, ο Όλαφ Σολτς κάλεσε τα κόμματα να συμφωνήσουν πρώτα για το ποια νομοθεσία θα μπορούσε να περάσει σε ό,τι απέμεινε από το σημερινό κοινοβούλιο, αλλά αρνήθηκε ότι προσπαθεί να περάσει τη δική του πολιτική ατζέντα, καθυστερώντας τη διεξαγωγή εκλογών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.
Ο Σολτς πρότεινε τη διεξαγωγή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του τον Ιανουάριο, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, αλλά η συντηρητική αντιπολίτευση υπό τον Φρίντριχ Μερτς επιθυμεί εκλογές τον Ιανουάριο.
«Θα πρέπει να συζητήσουμε την ημερομηνία όσο το δυνατόν πιο ήρεμα. Θα ήταν καλό αν οι δημοκρατικές παρατάξεις της Bundestag μπορούσαν τώρα να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το ποιοι νόμοι μπορούν να ψηφιστούν ακόμη φέτος», δήλωσε ο Σολτς στο περιθώριο μιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε τότε να απαντήσει και στο ερώτημα πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διεξαγωγή της ψήφου εμπιστοσύνης στη Bundestag, επίσης σε σχέση με την πιθανή ημερομηνία νέων εκλογών».
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οδηγήθηκε σε σύγχυση αυτή την εβδομάδα με την κατάρρευση του τριμερούς συνασπισμού του Σολτς και τις διαφωνίες σχετικά με το πόσα χρήματα θα πρέπει να δαπανήσει η κυβέρνηση για να τονώσει την ανάπτυξη και να στηρίξει την Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής η αντίδραση του ευρώ στην προοπτική νέων εκλογών ήταν σιωπηλή και επισκιάστηκε από τις εκλογές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με τις πιθανές πρόωρες εκλογές να φαίνεται να απέχουν ακόμη μήνες και τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση είναι απίθανο να απομακρυνθεί πολύ από μια κεντρώα πολιτική πορεία, αυτό είναι πιθανό να διατηρηθεί, προς το παρόν.
Η κατάρρευση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τη Γερμανία, καθώς η οικονομία της αντιμετωπίζει ένα δεύτερο έτος συρρίκνωσης, οι επιχειρήσεις της φοβούνται την απώλεια της ανταγωνιστικότητάς τους, ενώ οι προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής αυξάνονται, από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έως τον πόλεμο με την Κίνα για τους δασμούς, γράφει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση, το ZDF Politbarometer, η πλειοψηφία των Γερμανών επιθυμεί εκλογές το συντομότερο δυνατό, περίπου το 84% πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι καλή ιδέα, ενώ το 13% δεν το πιστεύει.