Μέση Ανατολή: Τι θα συζητηθεί σήμερα στο ΚΥΣΕΑ - Τα σχέδια εκκένωσης Ελλήνων και ο συναγερμός για το μεταναστευτικό

Image
Πολιτική Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2024 10:52
 
 Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή μετά την σκληρή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και η αναμονή της ισραηλινής απάντησης στην Τεχεράνη θέτει την Αθήνα σε συναγερμό, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ στις 16:30.

Στην αρχή της συνεδρίασης θα υπάρξει ενημέρωση και από τις διπλωματικές πηγές, αλλά και από την ΕΥΠ, για την κατάσταση που διαμορφώνεται επί του εδάφους, αλλά και για τα οσα θα πρέπει να αναμένονται από εδώ και πέρα. Είναι προφανές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, ότι εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς το Ισραήλ δεν μπορεί να μην απαντήσει στο Ιράν, ενώ έχει και την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ. Η ένταση της απάντησης, όμως, μένει να φανεί.

Παράλληλα, μια κρίσιμη παράμετρος αφορά τις ελληνικές κοινότητες σε Λίβανο και Ισραήλ. Για τον Λίβανο, ο οποίος βάλλεται εδώ και μέρες, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης περίπου 3.500 κατόχων ελληνικών διαβατηρίων και άλλων περίπου 1.000 εξαρτώμενων μελών, συζύγων και παιδιών. Για το σχέδιο αυτό έχουν προβλεφθεί πολιτικά ή και στρατιωτικά αεροσκάφη, ενώ στην ευρύτερη περιοχή πνέει και η φρεγάτα ΕΛΛΗ του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία χθες ήταν προς ανεφοδιασμό στην Κύπρο.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, μέχρι χθες δεν υπήρχαν σχετικά αιτήματα στην εν λειτουργία πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό, ενώ εκτελούνται ακόμα οι πτήσεις από και προς Αθήνα. Εν ισχύ είναι άλλωστε και η ισχυρή σύσταση προς τους Έλληνες της χώρας να αποχωρήσουν άμεσα.

Κλείσιμο
Ως προς το Ισραήλ, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός μένει να αποκρυσταλλωθεί, διότι θεωρείται πιθανότερο να υπάρξουν αιτήματα από Έλληνες της χώρας, παρά την ύπαρξη του Iron Dome. Κρίσιμη παράμετρος θεωρείται και η άριστη διμερής σχέση με το Ισραήλ. Βεβαίως, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν στο protothema.gr ότι τα σχέδια αυτά θα επιστρατευθούν σε περίπτωση που καταστούν απαραίτητα και όχι ούτως ή άλλως.

Κατά τα άλλα, μια κρίσιμη παράμετρος που θα συζητηθεί είναι και το μεταναστευτικό και κυρίως το ενδεχόμενο επαυξημένων μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο. Βεβαίως, πρώτος υποψήφιος προορισμός θα ήταν η Κύπρος λόγω εγγύτητας, κανείς όμως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα κινηθούν εκτοπισμένοι άνθρωποι, σε περίπτωση μαζικής μετακίνησης. Αντίστοιχη προετοιμασία είχε υπάρξει και προ μηνών, στις αρχές του πολέμου, για το ενδεχόμενο αυξημένων ροών Παλαιστινίων, οι οποίες όμως δεν καταγράφηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, με τη νέα κατάσταση που δημιουργείται στην πολύ κοντινή γειτονιά μας, απαιτείται η κυβέρνηση να αξιολογήσει όλα τα νέα δεδομένα και τα σενάρια επί τάπητος.