Γεραπετρίτης: Ανάγκη για δίκαιο καταμερισμό των βαρών στο μεταναστευτικό

Image
Πολιτική Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 19:37
 
Την ανάγκη για έναν δίκαιο καταμερισμό των βαρών, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στις κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο ομόλογό του, Στεφάν Σεζουρνέ, μετά τη συνάντησή τους. «Συζητήσαμε τις προκλήσεις της μετανάστευσης, ως χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά επίσης την ασφάλεια, την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
 
«Από πλευράς μας, επισημαίνουμε την ανάγκη ενός δίκαιου καταμερισμού των βαρών, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανάγκη και τον πόνο των ανθρώπων», υπογράμμισε. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τον «συντονισμό των δράσεων», ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε αυτές που αφορούν στην εφαρμογή του Συμφώνου για τη μετανάστευση.
 
Αντικείμενο συζήτησης των δύο υπουργών Εξωτερικών ήταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η ανάγκη άμεσης επίτευξης εκεχειρίας, «ώστε να προληφθεί περαιτέρω ανθρωπιστική καταστροφή και να σταματήσει η περαιτέρω διάχυση της κρίσης».
 
Ακόμα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» της Αρμενίας. «Τασσόμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της διαφοράς με το Αζερμπαϊτζάν και της υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των μερών, το συντομότερο δυνατό. Στην κατεύθυνση αυτή παρέχουμε όλες τις καλές μας υπηρεσίες για την κατά το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της συμφωνίας», συμπλήρωσε.
 
Παράλληλα, τόνισε ότι η Αθήνα και το Παρίσι παραμένουν ένθερμοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, «με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, τη καθολική - και όχι επιλεκτική - τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Ειδικότερα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνω ότι, ως διεθνής συνθήκη, έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη και παράγει υποχρεώσεις, οι οποίες οφείλουν να τηρούνται στο έπακρο».