Όλο και περισσότερες γυναίκες φαίνονται αποφασισμένες να απαγορεύσουν στους συντρόφους τους να τους αρέσουν οι φωτογραφίες των influencers στο Instagram και να βλέπουν συγκεκριμένα video channels. Τo τι scrollάρεις στα social μπορεί να καθορίσει το μέλλον της σχέσης σου;
Είναι ok να κάνει o καλός σου like στη φωτογραφία με μπικίνι ενός κοριτσιού στο Instagram; Τι γίνεται, όμως, αν απαντήσει σε story κάποιας με ένα emoji φωτιά; Πόσο «normal» είναι να του αρέσουν όλα τα σταθερά posts ενός account που όλως τυχαίως έχει μία γοητευτική ύπαρξη; Κι αν είναι άγνωστη είναι «καλύτερο»; Ή πρώην; Η συζήτηση αυτή είναι τόσο παλιά όσο και το ίδιο το Διαδίκτυο, και όμως δεν παύει ποτέ να είναι ένα θέμα που «σηκώνει» πολλές και διαφορετικές απόψεις: ποιες online δραστηριότητες θεωρούνται ως ασέβεια ή εξαπάτηση του συντρόφου μας και ποιες όχι; Κοινώς πότε πρέπει να μαλώσεις και πότε απλά να παραβλέψεις ατάραχη τα likes του;
Αν χώρισες, η διαγραφή των φωτογραφιών είναι ένα από τα μυστικά για να τον ξεπεράσεις
Φυσικά, δεν υπάρχει «σωστή» απάντηση. Η καθεμία από εμάς θέτει τα δικά της όρια για να νιώθει άνετα με ό,τι κάνει ο σύντροφός της μέσα σε μία σχέση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες «λεπτές, κόκκινες γραμμές» που καλό είναι να μην υπερβεί ο καλός μας. Ένα πρόσφατο Tiktok από το account @giaaldisert αναλύει το «γιατί δεν πρέπει να συμβιβαστείς με έναν άντρα που του αρέσουν οι φωτογραφίες άλλων κοριτσιών στο Instagram» – το οποίο έχει ήδη συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο likes – και υποστηρίζει ότι το να του αρέσουν φωτογραφίες άλλων γυναικών, όπως και το να «ακολουθεί τυχαίες γυναίκες» στο Instagram είναι ένδειξη ασέβειας προς μια σχέση: «Δεν βγαίνω με κάποιον που είναι πιστός liker ενός άλλου κοριτσιού»: σχόλια σε αυτό και σε παρόμοια TikToks μιλούν με απίστευτη ειλικρίνεια για τα όρια που θέτουν στις διαδικτυακές δραστηριότητες του αγοριού που τις ενδιαφέρει και δεν διστάζουν να αποκαλύψουν πως τσεκάρουν το feed του πριν από οτιδήποτε άλλο.
Άλλες γράφουν πως «τις ψάχνει και τις διαγράφει από το ιστορικό αναζήτησής του γιατί ξέρει ότι με ενοχλεί [ …] μερικές φορές, όμως, ξεχνάει να το διαγράψει». «Οι περισσότεροι άντρες κρύβουν πράγματα πρέπει να τους πιάσεις στα πράσα για να το παραδεχθούν». Και αυτό που γράφει η παραπάνω user μεταφράζεται ως ένα πράγμα: τσέκαρε τα dm του.
Υπάρχουν «αθώα» likes;
Πριν φτάσουμε, όμως, να κανονικοποιήσουμε τη διαδικτυακή καταδίωξη του φίλου μας, ας δούμε και μία άλλη πλευρά του «τσεκαρίσματος του feed τους». Υπάρχει και η κατηγορία των ανδρών που διαγράφουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπλοκάρουν ή καταργούν την παρακολούθηση των γυναικών στο Instagram όταν μπαίνουν σε μια σχέση (μερικές φορές μπλοκάρουν κάθε γυναίκα στα social τους). Η άρνηση των ανδρών να αλληλεπιδράσουν με γυναίκες στο διαδίκτυο είναι πάντα μια «πράσινη σημαία» για το μέλλον της σχέσης, παρά το γεγονός ότι μία τόσο ακραία αντίδραση αποτελεί μια ένδειξη ότι ο καλός μας βλέπει τις γυναίκες μόνο ως πιθανούς σεξουαλικούς συντρόφους. Κοινώς ό,τι κάνει στα social σχετίζεται με φλερτ και αυτό τον στοχοποιεί για μια ζωή.
Που καταλήγουμε με αυτό; Ότι στην πραγματικότητα η παρακολούθηση κάθε πτυχής της δραστηριότητας του αγοριού μας στο internet είναι ανθυγιεινή και μπορεί να υποδηλώνει ένα μοτίβο ψυχολογικού εξαναγκασμού που καλλιεργεί την ανασφάλεια και δηλητηριάζει τη σχέση μας. Μπορεί επίσης να είναι μια έσχατη λύση στην οποία καταφεύγουν άνθρωποι – όλων των φύλων – των οποίων οι σύντροφοί τους λένε συνεχώς ψέματα και αρνούνται να επικοινωνήσουν ουσιαστικά μαζί τους.
Κάνοντας το «Barbie test» στον σύντροφό σου μπορείς να δεις αν θα πετύχει η σχέση σας
Κάτω από το φαινομενικά φεμινιστικό έμβλημα του «αξίζεις καλύτερα», οι γυναίκες ορίζονται σιωπηρά «φύλακες των likes» των συντρόφων τους, γίνονται ανταγωνιστές με άλλες γυναίκες και πιστεύουν ότι ο χρυσός κανόνας της αγάπης είναι ένας άντρας που θα να τους κάνει να αισθάνονται ασφάλεια ελαχιστοποιώντας τις αλληλεπιδράσεις του με άλλες. Αλλά οι άνδρες χωρίς γυναίκες φίλες είναι πραγματικά οι καλύτεροι σύντροφοι; Το μυστικό μίας ισορροπημένης σχέσης δεν είναι η «παρακολούθηση» είναι η επικοινωνία. Αν δούμε κάποια συμπεριφορά του καλού μας, socially και μη που μας κάνει να νιώθουμε άβολα τη συζητάμε και προσπαθούμε να την εξηγήσουμε. Αν δεν υπάρχει εξήγηση πίσω από αυτήν τότε το πρόβλημα είναι πολύ πιο ουσιαστικό από μερικά likes στο feed μας…