Το Ozempic δεν είναι το θαυματουργό φάρμακο για μόνιμη απώλεια κιλών

Image
Υγεία Τετάρτη 05 Ιουνίου 2024 22:25
 

To Ozempic είναι ένα φάρμακο για διαβητικούς που έγινε διάσημο ως κατασταλτικό της όρεξης και ως η γρήγορη λύση για την απώλεια πολλών κιλών. Μετά τη φρενίτιδα των πρώτων μηνών, πλέον οι άνθρωποι (διάσημοι και μη) που το χρησιμοποιούν, αναρωτιούνται γιατί δεν χάνουν κιλά.

Η απάντηση είναι απλή: δεν έχουν αλλάξει τη διατροφή τους, δεν έχουν ξεκινήσει μια σωματική δραστηριότητα. Χωρίς άσκηση και διατροφή, δεν αλλάζει το σώμα σου.

Τα άτομα που χρησιμοποιούν συνταγογραφούμενα Ozempic είδαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να πέφτουν. Τη ζυγαριά επίσης να δείχνει λιγότερα κιλά. Κι αυτός ήταν ένας λόγος που υπέφεραν τις παρενέργειες των ενέσεων (ναυτία, στομαχικές διαταραχές, διάρροια και ίλιγγο).

Μέχρι που σε κάποιο σημείο σταμάτησαν να χάνουν κιλά. Γιατί το βάρος τους σταθεροποιήθηκε κι αν έχαναν περισσότερα κιλά με τη χρήση των φαρμάκων GLP-1 θα ήταν επικίνδυνο για την υγεία τους. Το Ozempic περιέχει σεμαγλουτίδη, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και την ινσουλίνη.

Εκείνοι που δεν τα χρησιμοποιούν για το διαβήτη ή την παχυσαρκία, ξέρουν ότι μόλις φτάσει το Ozempic το σημείο εκείνο που δεν μετακινείται άλλο η ζυγαριά (το ozempic plateau γύρω στους 18 μήνες χρήσης), σταματούν τη χρήση του. Και ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν με το Ozempic. Όπως κάθε φάρμακο, όταν σταματήσεις να το παίρνεις, σταματά να λειτουργεί. 

Το Ozempic επηρεάζει τον εγκέφαλο να ξεχνά ότι πεινάει. Έτσι, δεν νιώθεις πεινασμένος ακόμη κι αν δεν έχεις φάει. Νιώθεις κορεσμό. Επίσης, επιβραδύνει την πέψη και έτσι δεν πεινάς. Όταν το διακόψεις, το αίσθημα της πείνας επιστρέφει εκδικητικά. Πεινάς περισσότερο και δεν χορταίνεις. Θα πάρεις πίσω σίγουρα τα ⅔ των κιλών που έχασες.  Τι άλλο θα συμβεί; Οι ασθενείς με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν θολή όραση, κόπωση και υπερβολική δίψα και ούρηση.

Η παχυσαρκία δεν είναι απλώς ένας αριθμός σε μια ζυγαριά ή μια μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Αντίθετα, αυτοί οι αριθμοί είναι συμπτώματα – ενδείξεις για κάτι πιο περίπλοκο. Καθώς κάνεις δίαιτα, οι εσωτερικές λειτουργίες του σώματος συνωμοτούν για να σε κάνουν να νιώσεις ότι πρέπει να φας περισσότερο. Για κάθε κιλό που χάνεις, η όρεξη σου αυξάνεται κατά 90 θερμίδες την ημέρα. Το σώμα αρχίζει να επιβραδύνει την απώλεια βάρους. Και αυτό είναι που θα ρίξει την ψυχολογία σου στα τάρταρα.

Όταν μειώνεις τις θερμίδες, χάνεις μυϊκή μάζα, κάτι που είναι επίσης αντιπαραγωγικό. Οι μύες καίνε θερμίδες πιο γρήγορα από το λίπος. Ο τρόπος για να πείσεις το σώμα σου να χάσει λίπος είναι με το να τρως θρεπτικά τρόφιμα – όπως άπαχες πρωτεΐνες και πολλά φρούτα και λαχανικά. Με την άσκηση θα καταφέρεις να αυξήσεις την μυϊκή μάζα και τον ρυθμό που καίει θερμίδες ο μεταβολισμός σου. Αλλάζεις τη σύσταση του σώματός σου. 

Τα άτομα, που θέλουν να πάρουν Ozempic για να αποκτήσουν το σώμα των ονείρων τους, δεν είναι ρεαλιστές. Αν δεν μειώσεις τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά τρόφιμα και την κατανάλωση αλκοόλ, δεν θα καταφέρεις πολλά ακόμη κι αν χρησιμοποιείς Ozempic. Αν δεν κάνεις ενδυνάμωση με βάρη ή pilates, πώς θα χτίσεις μυϊκή μάζα; Τα φάρμακα λειτουργούν πάντα συμπληρωματικά. Ακόμη κι αν η βιομηχανία των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο.

Πηγή: .ladylike.gr