Άδειασμα Νετανιάχου από τον Μπάιντεν: Παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για τους δικούς του πολιτικούς λόγους

Image
Διεθνή Τρίτη 04 Ιουνίου 2024 23:25
 

Διόλου δεν «χαρίζεται» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ούτε μασά τα λόγια του. Το αντίθετο. Προσεκτικά μεν, αλλά ξεκάθαρα τον αδειάζει μεγαλοπρεπώς. Κι αυτό γιατί συνδέει – για πρώτη φορά δημόσια – την συνέχιση του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με το πολιτικό μέλλον του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε συγκεκριμένα πως ο Ισραηλινός ηγέτης Μπέντζαμιν Νετανιάχου μπορεί να κωλυσιεργεί σχετικά με το τέλος του πολέμου στη Γάζα για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με μια συνέντευξη στο περιοδικό Time που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, τρίτη 4/6/2024.

Η συνέντευξη δόθηκε στις 28 Μαΐου λίγες ημέρες προτού ο Μπάιντεν αναπτύξει μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει βαθιές πολιτικές διαιρέσεις στο εσωτερικό.

Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει πως ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, ο Μπάιντεν είπε: “Υπάρχει κάθε λόγος οι άνθρωποι να βγάλουν αυτό το συμπέρασμα“.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνδέει την συνέχιση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας με την πολιτική επιβίωση του Νετανιάχου, έστω και εμμέσως, αποδίδοντας δηλαδή την άποψη αυτή στο συμπέρασμα που θα μπορούσε να βγάλει ο κάθε άνθρωπος.

Ο Μπάιντεν, που προέτρεπε για ένα τέλος στον πόλεμο που διαρκεί ήδη οκτώ μήνες, είπε πάντως πως “είναι αβέβαιο” αν οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Τον περασμένο μήνα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, καθώς και τριών ηγετών της Χαμάς, για εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική και χερσαία επίθεση στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο με σκοπό να καταστρέψει την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς μετά την επίθεσή της μέσα στο Ισραήλ που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι και περισσότεροι από 250 άνθρωποι να συλληφθούν ως όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία. Περίπου 120 όμηροι παραμένουν στη Γάζα.

Από τις ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 36.00 άνθρωποι στη Γάζα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς, που ισχυρίζονται πως τα πτώματα χιλιάδων άλλων ανθρώπων θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστηρίζουν τον πόλεμο, αλλά επιρρίπτουν την ευθύνη στον Νετανιάχου για τις αποτυχίες των υπηρεσιών ασφαλείας, όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν σε ισραηλινές κοινότητες κοντά στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, και θα τον καταψήφιζαν αν διεξάγονταν εκλογές.

Μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους γίνονται κάθε εβδομάδα, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που απαιτούν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι που συνελήφθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και καλούν τον Νετανιάχου να παραιτηθεί.

πηγή: newsit.gr