Ποιοι ξένοι αγοραστές ψάχνουν για ακίνητα στην Ελλάδα – Θέλουν να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, με χαμηλό κόστος συντήρησης

Image
Οικονομία Τρίτη 04 Ιουνίου 2024 15:30
 

Με τις αγορές ακινήτων να αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρά τους διάφορους επιβραδυντικούς παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς, μεγάλο ποσοστό αγοραστών αναζητά ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές χώρες, είτε για τους πιο γραφικούς προορισμούς που διανθίζουν τις μεσογειακές ακτές, είτε για τις γεμάτες ζωή πόλεις της ενδοχώρας που προσφέρουν τη δική τους γοητεία.

Σύμφωνα με την «Ευρωπαϊκή Θερινή Έκθεση 2024» της Berkshire Hathaway HomeServices, προγράμματα όπως αυτά της Golden Visa και της Digital Nomad Visa ανοίγουν τον δρόμο για διαμονή σε χώρες όπως: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και αυξάνουν το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων με κίνητρο, τόσο τους οικονομικούς παράγοντες, όσο και τον ποιοτικό τρόπο ζωής.

Για την ευρωπαϊκή αγορά, η έκθεση αναφέρει πως, παρόλο που ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να αυξήσουν τις απαιτήσεις του προγράμματος Golden Visa σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν κάποια ομαλότητα σε όλες τις διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών αγορών, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ακόμη πολλές δυνατότητες για τους πιθανούς αγοραστές να αποκτήσουν άδεια παραμονής. Ενδεικτικά, η έκθεση παρουσιάζει πως από την Πορτογαλία που συγκαταλέγεται στις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου, μέχρι την Ελλάδα που διαθέτει μερικές από τις πιο γραφικές παραλίες που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που δεν θα σκεφτόταν να αποκτήσει ακίνητο σε τουλάχιστον μία από τις πιο δυναμικές χώρες της Ευρώπης.

Τι ψάχνουν στην Ελλάδα
Ειδικά για την ελληνική αγορά, η έκθεση αναφέρει πως τα ακίνητα έχουν μεγάλη ζήτηση συνήθως την περίοδο πριν από το καλοκαίρι, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν τη χώρα μας ως έναν καλό προορισμό για αγορά ακινήτων. Εφόσον ο αριθμός των τουριστικών επισκέψεων αυξάνεται συνεχώς, ενισχύεται η επιθυμία, τόσο για δεύτερη κατοικία υψηλής ποιότητας, όσο και για ακίνητα προς ενοικίαση. O Κυριάκος Ξύδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, αναφέρει πως: «Η ελληνική αγορά ακινήτων ήταν σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένη για πολλά χρόνια, αλλά τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια μετατράπηκε σε πόλο έλξης για τους επενδυτές, η οποία ώθησε τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω».

Όπως αποκάλυψε: «Το 2022, η μέση αύξηση των τιμών των ακινήτων ήταν περίπου 12% και στη συνέχεια το 2023 περίπου 13%, χωρίς όμως αυτό να φαίνεται να επηρεάζει τους αγοραστές, οι οποίοι εξακολουθούν να αξιολογούν υψηλά την Ελλάδα, κάτι το οποίο προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί».

Η πλειοψηφία των πιθανών αγοραστών προέρχεται κυρίως από χώρες όπως το Ισραήλ, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ολλανδία, ενώ το βασικό κριτήριο στην αναζήτηση των αγοραστών είναι να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.

«Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ένα δημοφιλές νησί ή για μια περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας, θέλουν απλώς να είναι κοντά στην παραλία και τη θάλασσα», τονίζει ο κ. Ξύδης προσθέτοντας πως «τα ελληνικά νησιά εξακολουθούν να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός». Την ίδια στιγμή, οι αγοραστές ψάχνουν κυρίως για διαμερίσματα και ακίνητα χαμηλής συντήρησης.

Η έκθεση συνεχίζει, στρέφοντας το βλέμμα της στην Αθήνα, όπου η τουριστική περίοδος πλέον έχει αυξηθεί, φτάνοντας τους 10 μήνες, με τους μόνους «ήσυχους» μήνες να είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, όπως δήλωσε ο κ. Ξύδης. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως: «Με τις τιμές συνεχώς να αυξάνονται, η ενοικίαση ενός πολυτελούς διαμερίσματος για διακοπές στην Αθήνα εξακολουθεί να είναι σημαντικά πιο προσιτή συγκριτικά με ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό κατά τον προγραμματισμό των διακοπών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ποσοστά πληρότητας των ενοικιαζόμενων ακινήτων παραμένουν σταθερά υψηλά».

Τέλος, όσον αφορά το άμεσο μέλλον οι απαιτήσεις είναι αρκετές, όπου ο Σεπτέμβριος του 2024 θα προαναγγείλει κάποιες αλλαγές για την ελληνική αγορά ακινήτων με τροποποιήσεις στο πρόγραμμα Golden Visa, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης σε ακίνητα που απαιτείται για την απόκτηση άδειας διαμονής από κάποιον επενδυτή στην Ελλάδα.

newsbeast