Τη βαθιά σχέση μας με τη Μητέρα Γή ξεκινήσαμε να αντιλαμβανόμαστε, οι σύγχρονοι άνθρωποι, μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση του ανθρώπου αφυπνίστηκε σχετικά πρόσφατα, αν λάβουμε υπόψη τη χρονική περίοδο της ύπαρξής του στον Πλανήτη Γη.
Έτσι, μετά από πολυετείς προσπάθειες, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε την 22α Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης» με ψήφισμα που εγκρίθηκε το 2009. Φέτος, η «Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης» είναι αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στη μόλυνση από τα πλαστικά. Φέτος, ο οργανισμός «EarthDay» προτείνει ως στόχους τη μείωση της παραγωγής πλαστικού έως 60% μέχρι το 2040 και την πλήρη κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2030. Ο οργανισμός μιλάει για μάχη κατά της πανδημίας πλαστικού.
Βασιζόμαστε στη Μητέρα Γη και στη φύση για το φαγητό που τρώμε, τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε. Παρόλα αυτά, συμπεριφερόμαστε σαν το παραβατικό παιδί της Μητέρας Γης, κακοποιώντας την συστηματικά. Δηλητηριάζουμε τον πλανήτη ρυπαίνοντας, εξαλείφοντας είδη και οικοσυστήματα με εγκατάλειψη και αποσταθεροποιώντας το κλίμα μας με εκπομπές αερίων.
Με τις επιλογές μας, θέτουμε σε κίνδυνο την παραγωγή τροφίμων, μολύνουμε τους ωκεανούς και τον αέρα μας, δημιουργούμε ένα πιο επικίνδυνο, λιγότερο σταθερό περιβάλλον και εμποδίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στον ΚΟΣΜΟ ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή του ΟΗΕ. Μαζί, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την αρμονία με τη φύση, να αγκαλιάσουμε τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση και να προστατευθούμε από τη ζημιά – δημιουργώντας θέσεις εργασίας, μειώνοντας τη φτώχεια και οδηγώντας την ανθρωπότητα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Αποτελεί προτεραιότητα μας να βάλουμε φρένο στην απώλεια βιοποικιλότητας, να σταματήσουμε τη ρύπανση και να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Να υποστηρίξουμε τις τοπικές κοινότητες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση, τη ρύπανση και την απώλεια της βιοποικιλότητας. Να αποδώσουμε περιβαλλοντική δικαιοσύνη στη χώρα μας και να αποδοθεί δικαιοσύνη σε χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κλιματικού χάους.
Ο ΚΟΣΜΟΣ αγωνίζεται για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους και τη Μητέρα Γη. Να αποδώσουμε τον σεβασμό στη φύση, στην οποία οφείλουμε την ύπαρξη μας. Αγωνιζόμαστε για να αναχαιτιστεί η κλιματική και η περιβαλλοντική κρίση, για να συμπεριληφθεί το δικαίωμα σε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ο οποίος θα πρέπει να ισχύσει άμεσα για όλους πολίτες όλου του κόσμου. Αγωνιζόμαστε για να αναγνωριστεί η Οικοκτονία –οι μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές - ως το 5ο Διεθνές Εγκλημα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.